[ TILAA KIRJA ]
[ TAKAISIN ]
 
   
 
 
g
 
 
   
 

Ymmärrättehän
Claudio Magris

ISBN 978-952-5146-25-7
Suomentanut Hannimari Heino
Lue Vähemmän
Ohv. 19,60
s 71.

”Ei, ei siinä käynyt kuten on kerrottu, että hän kääntyi katsomaan taakseen, koska oli niin ylen rakastunut ettei kyennyt malttamaan mieltään.”

Entisen elämänsä taakse jättänyt nainen puhuu rakkaudesta, intohimosta, parisuhteen arjesta salaperäiselle kuulijalleen, Vanhainkodin Johtajalle, jonka kasvoja kukaan ei tunne. Hän puhuu yksin jääneen runoilijamiehensä ikävästä ja tuskasta, mutta myös siitä, mistä runoilijan laulunaiheet kumpuavat ja mihin runous tahtoo kurkottaa – maksoi mitä maksoi.
Naisen monologissa Orfeuksen ja Eurydiken myytti kietoutuu tähän aikaan ja piirtää esiin rakkauden rajat sekä rajattomuuden kysyen, mistä olemme rakkauden takia valmiit luopumaan.

Claudio Magrisin pienoisromaania on esitetty teatterisovituksena ympäri Italiaa. Se on henkilökohtaisten muistojen lävistämä, ironiaa kaihtamaton ylistyslaulu yhdessäolon täyteydelle
ja olemassaolon salaisuudelle - sekä naissukupuolelle.

Claudio Magris (1939) on kirjailija, germanisti sekä Italian merkittävimpiä mielipidevaikuttajia. Triestessä asuva Magris on kirjoittanut esseitä, romaaneja ja näytelmiä, joita on käännetty lukuisille eri kielille. Hänen tuotannostaan on suomennettu aiemmin Tonava (Wsoy, 2000) sekä Mikrokosmoksia (Wsoy, 2002), joille on myönnetty monia huomattavia kirjallisuuspalkintoja.